Legent kon natuurlijk niet ontbreken in de 'Veilig Ondernemen' editie van Netwerk Brabant
Ondernemer, hoe heb jij het geregeld voor jezelf? Je vermogen, je pensioen, je spaargeld; ondergebracht in een holding met één of meerdere bv’s, zodat je niks kan overkomen als één van de bv’s failliet gaat? Lees in dat geval zeker verder, want Legent heeft een wake-up call voor je: die constructie werkt niet. Als het misgaat, haalt de curator veel meer bij je weg dan je lief is.
Het had veel erger gekund
Ondernemen zonder risico bestaat niet, maar je kunt jezelf wel beschermen tegen onnodige risico’s. Legent-oprichter Jeroen Schellekens kan erover meepraten. Het familiebedrijf dat hij enkele jaren daarvoor van zijn vader had overgenomen, ging in 2011 failliet. Pogingen om het bedrijf nieuw leven in te blazen met een financiële injectie, een doorstart of verkoop liepen op niets uit. Er bleef geen andere mogelijkheid over dan de stekker eruit trekken. Het leed was enorm, niet alleen voor hemzelf, ook voor zijn ouders. En niet alleen financieel, ook emotioneel. Er was één lichtpuntje. In 2004, toen Jeroen het bedrijf overnam, had hij een bevriende beroepscurator preventief naar de structuur van de onderneming laten kijken. Dat was de redding voor de holding. Die bleek wél goed beschermd en daardoor bleef het bij het faillissement van de werkmaatschappij. Op zich al erg genoeg, maar het had veel en veel erger gekund.
Veilig met SAFE
Deze ervaring gaf Jeroen de inspiratie voor Legent, de plek waar bedrijfskundige, juridische en bedrijfseconomische specialisten de handen ineenslaan. Ze willen ondernemers behoeden voor de gevolgschade van een faillissement en voorkomen dat ze alles kwijtraken waarvan ze dachten dat ze het veiliggesteld hadden. En dat doen ze met SAFE, een totaalpakket waarmee onbenutte kansen en risico’s worden blootgelegd én opgelost. Preventief.
Wat als het fout gaat?
Hoeveel ondernemers gaan er op voorhand naar de curator om te vragen wat er gebeurt als het fout gaat? Het antwoord weten ze bij Legent wel: geen enkele. “De meeste bedrijven wanen zich zeker omdat ze zich hebben laten adviseren door een fiscalist of een accountant. Maar de structuur die ze vastgelegd hebben voor hun bedrijf, biedt alleen schijnzekerheid. Nergens is het goed geregeld, zelfs bij de echt grote ondernemingen niet”, stelt Jeroen.
Door de ogen van een curator
Wat die bedrijven nodig hebben, is iemand die door de ogen van een curator naar hun bedrijfsstructuur kijkt. Daarvoor kunnen ze terecht bij Legent. “De eerste stap van SAFE is de RisicoScan, al vanaf 850 euro, en wij garanderen dat daar serieuze inzichten uitkomen”, vertelt Jeroen. “Op de uitslag van die scan krijgen we steevast twee reacties: ‘Ik wist niet dat ik zó veel risico’s liep’ en ‘Waarom heeft mijn accountant mij hier nooit op gewezen?’” Daarna begint het echte werk: repareren. Legent geeft drie garanties waarmee ze hun klanten gerust kunnen stellen: de holding gaat gegarandeerd niet failliet, het vermogen is 100 procent beschermd en de kans op een doorstart in geval van faillissement is maximaal. 93 procent geeft na de RisicoScan dan ook opdracht om de gaten in de structuur te dichten. “Het mooie is dat dat gewoon kan door goede afspraken met jezelf te maken. Je hoeft niet eens opnieuw in onderhandeling met de bank of een andere externe partij”, vertelt Jeroen.
Rustiger slapen
Het bewijs dat SAFE werkt is helaas geleverd. Bij een aantal klanten is het faillissement uitgesproken. Dankzij het werk van Legent bleef de schade beperkt en hebben zij hun (privé)vermogen uit handen van de belastingdienst en curator kunnen houden. Ondernemen mag dan risico’s nemen zijn, je slaapt een stuk rustiger met de wetenschap dat je niet alles in de waagschaal stelt.
Zie ook: Artikel Netwerk Brabant